pH on vesiliuoksen happamuuden tai emäksisyyden mitta. Jos liuos on hapan, sen pH on välillä 0-6,9. Jos liuos on emäksinen, sen pH on välillä 7,1 – 14. Puhdas vesi tai deionisoitu vesi on neutraalia pH:ssa 7,0. Ihanteellinen pH useimpiin viljelysovelluksiin on välillä 5,8-6,2, paitsi Kivilla-viljelyssä, joka pitää hieman alhaisemmasta pH:sta noin 5,5.
Miksi pH on tärkeä?
pH on vesiliuoksen happamuuden tai emäksisyyden mitta. Termi pH viittaa liuoksen mahdolliseen vety/hydroksyyli-ionipitoisuuteen. Liuokset ionisoituvat positiivisiksi ja negatiivisiksi ioneiksi. Jos liuoksessa on enemmän vety-ioneja (positiivisia) kuin hydroksyyli-ioneja (negatiivisia), se on hapan ja sen pH on välillä 0-6,9. Vaihtoehtoisesti, jos liuoksessa on enemmän hydroksyyli-ioneja (negatiivisia) kuin vety-ioneja (positiivisia), se on emäksinen pH-alueella 7,1-14. Puhdas vesi ja deionisoitu vesi ovat tasapainossa vedyn (H+) ja hydroksyylin (OH) välillä. -)-ioneja ja on siksi pH-neutraali (pH 7).
Jos liuoksen pH ei ole oikealla alueella, kasvi ei pysty absorboimaan joitain olennaisia alkuaineita, joita tarvitaan kasvin oikeaan kasvuun. Kaikilla kasveilla on tietty pH-alue, joka tuottaa tervettä kasvua, ja tämä taso vaihtelee kasveittain, mutta useimmat kasvit pitävät hieman happamasta kasvuympäristöstä (5,8-6,2), vaikka useimmat kasvit voivat selviytyä ympäristössä, jossa on pH-arvot. 5.0 ja 7.0 välillä.
Happamissa ympäristöissä kasvatetut kasvit voivat kokea erilaisia oireita, mukaan lukien alumiinin (Al), vedyn (H) ja/tai mangaanin (Mn) myrkyllisyys sekä kalsiumin (Ca) ja magnesiumin (Mg) ravinteiden puutos.
Sitä vastoin emäksisessä ympäristössä molybdeenin (Mo) ja makroravinteiden (paitsi fosforin) saatavuus lisääntyy, mutta fosforin (P), raudan (Fe), mangaanin (Mn), sinkin (Zn), kuparin (Cu) ja koboltin (Co) määrät vähenevät ja voivat vaikuttaa haitallisesti kasvien kasvuun. Kaaviosta näet, että jokainen alkuaine voi tulla enemmän ja vähemmän kasvien saataville pH:n muuttuessa. Jos liuoksesi pH on halutun alueen ulkopuolella, yksi tai useampi olennaisista alkuaineista tulee kasvin ulottumattomiin, mikä aiheuttaa ravinnepuutteita, mikä johtaa hitaisiin kasvunopeuksiin ja huonoihin satoihin.
Kuinka mitata pH arvoa?
On olemassa muutamia tapoja tarkistaa ravintoliuoksesi pH, esim. paperitestiliuskoja, nestemäisiä pH-testisarjoja ja digitaalisia pH-mittareita. Paperiset testiliuskat on kyllästetty pH-herkillä väriaineilla, jotka vaihtavat väriä, kun ne upotetaan ravintoliuokseen. Paperiliuskaa verrataan sitten värikaavioon tarkistettavan liuoksen pH:n määrittämiseksi. Nestemäiset pH-sarjat toimivat lisäämällä muutama tippa pH-herkkää väriainetta pieneen määrään ravintoliuosta ja sitten tuloksena olevan nesteen väriä verrataan värikarttaan.
Tehokkain menetelmä pH:n tarkistamiseen on digitaalinen mittari. Sinun tarvitsee vain kastaa mittari/elektrodi ravintoliuokseen hetkeksi ja pH-arvo näkyy LCD-näytöllä. pH-mittarit ovat nopeita ja erittäin tarkkoja, kun ne on kalibroitu oikein. Näitä mittareita on huolehdittava kunnolla tai ne eivät enää toimi. Lasipolttimoelektrodi on pidettävä puhtaana, ja osa on pidettävä aina märkänä. pH-mittarit on myös tarkastettava ja kalibroitava usein tarkkuuden varmistamiseksi.
Passiivinen hydroponiikka
Passiiviset hydroponiset järjestelmät koostuvat kasvatuksesta säiliöissä tai ruukuissa, jotka on täytetty väliaineella, esim. maaperä, kookos, perliitti, vermikuliitti, kivivillakuutiot tai käsin kasteltu kivivillalaatat. Yleensä tämäntyyppiseen viljelyyn suosittelemme, että viljelijä valmistaa yhden suuren ravinnesäiliön kerrallaan. 200 litran muovitynnyri on ihanteellinen säiliö. Kun tämä on säädetty oikeaan “vahvuuteen” (johtavuuteen), pH voidaan tarkistaa ja säätää ihanteelliselle tasolle 5,8-6,2. Huomioi tarkkaan tällä hetkellä lisättävä pH UP tai pH DOWN määrä. Jatkossa tätä määrää voidaan lisätä rutiinina liuosten valmistuksessa ja pH:n tulee pysyä melko vakiona erästä toiseen, vaikka pistotarkastuksia suositellaan aika ajoin. Ihannetapauksessa kannattaa käyttää mittaria, esim. Milwaukee pH-kynä. Säiliön ravinneliuoksen tulee pysyä vakaana ja sitä voidaan levittää kasveille tarpeen mukaan.
Aktiivinen hydroponiikka
Aktiiviset hydroponiset järjestelmät ovat sellaisia, joissa ravinneliuos toimitetaan kasveille pumppujärjestelmällä. Näitä järjestelmiä ovat NFT, Ebb & Flood & Drain, Aeroponics ja DWC Systeemit. Useimmissa järjestelmissä ravinneliuosta kierrätetään uudelleen juurille jatkuvasti tietyn ajan kuluessa. Aktiivisessa järjestelmässä pH on tarkistettava ja säädettävä pääsäiliössä säännöllisesti. Useimmissa järjestelmissä makeaa vettä lisätään säiliöön korvaamaan kasvien käyttämä vesi. Sisääntulevan veden pH on yleensä korkeampi kuin ravinneliuoksen, joten pH-arvossa on taipumus poiketa ylöspäin. Tämä voidaan korjata lisäämällä säännöllisesti pieniä määriä pH DOWN -liuosta. Tämä pH-säätöprosessi voidaan suorittaa pH-sarjalla, mutta kuten tässä järjestelmässä on tehtävä usein, kiireisen viljelijän olisi parempi käyttää mittaria, esim. Milwaukee pH-mittari.
pH:ta säätelevät kemikaalit ovat erittäin myrkyllisiä ja aggressiivisia nesteitä. Noudata näitä yksinkertaisia ohjeita turvallisuuden ja mielenrauhan takaamiseksi:
- Säilytä näitä materiaaleja AINA turvallisessa paikassa, mieluiten lukitussa kaapissa.
- Pidä ne AINA poissa lasten ulottuvilta
- Käytä AINA kumihanskoja ja suojalaseja käsitellessäsi aggressiivisia kemikaaleja
- Laimenna AINA pH-säätöliuokset ennen käyttöä